Rubrik Datum Text av Bilder av
Stubbeköbinge 07 2007-06-03 Robban Rickard H o Robban

Rickard o Lena hade planlagt resan till Stubbeköbinge, vädret var denna gång bra vid start. Vi träffades på Bauhaus parkering 09,00, Vi blev Rickard, Lena, Adrian, Carina, Ingvar, Birgitta, Niels o Robban.

9,15 avfärd o kurs bro terminalen och sen mullrade vi iväg över och under Öresund. Via vissa snirklar in genom södra delen av Amager lyckades vi undgå att åka motorväg och färdades längs kustvägen ner till Köge.
Solen hade börjat värma oss och man satt och förundrades över skillnaderna i byggnads sätt och hur man anordnar vägar här i Danmark mot där hemma. Här var är det kort sagt -gemytligt- även om det är en matarväg. Vi har mycket att lära hemma.
I Köge gjorde vi en kort bensträckare. Kaffe rasten planerades och Niels föreslog mycket bra Rödvig hamn så han tog täten och lotsade oss över syd östra Själland ner mot Stevens klint o bortom det Rödvig. Niels hade varit här mycket i sin ungdom o var hemtam här.
Vi  stannade på hamnplatsen och drack vårt kaffe i en stekande sol och en svag vind. Här har blivit lite förändringar sedan vi var här sist, ny flådig Kro nere i hamnen osv. Med hjälp av GPS´erna blev det lagt en kurs ner mot Mön o sen Farö. Vi åkte på fantastiska små vägar efter Rödvig ner mot Faxe Ladeplads o sen över Faxe, Prästö för via en  större landsväg till Kalvehave. Där tog vi bron till Mön o lämnade Själland, fina vyer , sol o värme o nu började det blåsa lite på oss.
Ny bensträckare i Stege, Skulle vi dra ut till Möns Klint o sen till Stubbeköpinge?. Stubbeköpinge blev beslutat. Klockan började ju flytta på sig så nätt. Vi åkte längs Grönsund i nästan havsnivå på vänstersidan och på andra sidan hade vi Bögeströmmen o mitt däremellan gick vår landsväg, ganska festligt. Väl framme vid Farö färjeläge blev det till att vänta 45 minuter innan museums lilla färja kom, så det blev till att sitta o vänta i den goda solen o ta det lugnt. F-n va bra vi har det.
Vi fick veta att färjan var nedläggningshotad, men beslutet var skjutet på framtiden. Man hade väl insett att man tappade en turist attraktion. Pålastade tillsammans  med en massa lokala passagerare tutade så färjan iväg över Grönsund mot Stubbeköpinge.  20  minuter senare var vi i Stubbeköpinge och letade upp MC museet som var vårt mål.
Här var det massor med gamla hojar o motorer av kända o okända märken. Allt från 1900 till 1940 sen en mindre del från 1944-1965. Mycket skoj att se och vi konstaterade att egentligen har inget skett de sista 100 åren. Två hjul o en motor, ja det är ju samma koncept ännu i dag.
Uppsittning o nu skulle två flugor slås i en smäll, tanka o äta. GPS-arna ledde oss till Nyköbing. Efter en stilla rundvandring i centrum på gågatan kunde vi konstatera att det är Söndag i Danmark = stängt o sen såg man inte en levande själ nästan folktomt. Så uppsittning igen o lite cirklar i Nyköbing gör att vi nu vet hur stan ser ut. Men en bensinmack av rätta märket hittades o det blev tankat i alla hojarna. Ja också var det där med en Kro. Vi la kursen norröver mot Vordingborg och på vägen fanns där Kro nummer 1. Stannade bara för att konstatera att det mycket riktigt var Söndag=stängt.
Vi fortsatte mot Vordingborg över den gamla mycket smala bron från sent 30 tal över Storströmmen och landade på andra sidan på Masnedö, sen kurs över gamla vägen mot Köpenhamn o strax efter att vägen korsade motorvägen fann vi Udby Kro i Lundby.
Här var det ett stort sällskap som huserade i de inre lokalerna. Vi fick in spisekortet och dagens bästa var att dom hade Dansk Fleskesteg. Det var inte många funderingar sex såna och 2 spätta. Detta fick ju naturligtvis sköljas ner med en god öl. Fleskestegen var gudomligt goood.
Nu kände man att solen o vinden hade tagit rejält i ansiktet, här satt 8 st rödnäsade personer och njöt av maten. Tyvärr var vi ju tvungna att ge oss iväg igen hemåt klockan visade nu 19,00. Det blev beslutat motorvägen hem o det var ca 10 mil. Så 110 tempo tillsammans med alla Köpenhamnare som var på väg hem i ett rasande tempo. Men ett tu tre så var vi tillbaka på betalstationen vid brofästet o vi var alltså nästan hemma. Tack alla för en underbart trevlig, rolig, vacker o kulturell tur.

Bilder finns på 
Krydd foto 


Rickard organisatören, kör ombord på färgan

< Tillbaka >